rondleiding
VVV  logo
Ontmoet het pure genieten!

Gemeente Oirschot

Monument in het groen

Oirschot , een gemeente met 17.500 inwoners met de dorpskernen Middelbeers, Oostelbeers, Westelbeers (de Beerzen) en Spoordonk kent twee beschermde dorpsgezichten: de met kastanjes omzoomde monumentale Markt en - in het buitengebied - het Stratense kapelletje met omgeving. 

Daarnaast getuigen - verspreid over Oirschot en de Beerzen - honderd goed geconserveerde monumentale gebouwen van een rijk historisch verleden. Niet minder dan elf unieke natuurgebieden maken Oirschot en de Beerzen tot een groene gemeente. Om die reden noemt Oirschot zich met trots "monument in het groen". Wilt u meer weten over de geschiedenis van Oirschot, maak dan een uitstapje naar de canon van Oirschot.  Buiten de bebouwde kom is het één en al natuur: heide, vennen en voor deze streek specifieke coulissenlandschappen. VVV-Oirschot heeft een groot aantal routes uitgezet over de buitenwegen en de fiets- ruiter- en wandelpaden.Daarnaast is het ook de moeite waard om hier uw vakantie of een weekend te genieten van het 'Monument in het Groen", hier zijn een aantal voorbeelden van vakantiefoto's.

De Oirschotse Markt met de meer dan vijf eeuwen oude St. Petruskerk ( Basilica Minor ) en het uit 1513 daterende voormalig raadhuis is een van de mooiste pleinen van Brabant. In de schaduw van het plein ligt het intieme Vrijthof met het Boterkerkje, dat het oudste tufstenen godshuis van Brabant is. Ook in de kernen van Spoordonk en de Beerzen staan bezienswaardige monumenten.

VVV Nederland Logo De Brabantse Kempen
© 2015 VVV De Brabantse Kempen